Facebook
RSS

akad nikah

Seeloknya, bakal pengantin melakukan solat hajat malam sebelum upacara akad nikah untuk memastikan kelancaran majlis. Ia juga bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Amalkan surah Al-Inshirah (Alam-Nashrah) untuk mengurangkan rasa debaran menjelang detik dinikahkan. Surah itu juga yang diamalkan Nabi Musa ketika berdepan firaun.

Bakal pengantin lelaki juga boleh mengamalkan surah Toha (ayat 25 – 28) untuk mengurangkan darah gemuruh. Selesai membaca, bolehlah minum segelas air untuk penenang jiwa.

Lazim bagi bakal pengantin untuk menghafal beberapa pengetahuan asas dalam agama. Kebiasaannya jurunikah akan bertanyakan rukun Iman dan rukun Islam sebagai pengetahuan asas dalam Islam. Bagi yang berdebar, sebaiknya mereka menghafal semua rukun itu bagi mengelak lebih panik.

Sejurus selepas dinikahkan, seeloknya pengantin lelaki menunaikan solat sunat dua rakaat sebagai bersyukur kerana berjaya menempuh alam perkahwinan. Selepas itu, sarunglah cincin kepada isteri tercinta.

Pengantin lelaki juga harus bersalam dengan ibu bapa dan ibu bapa mentua, hadirin dan sahabat handai. Bersalaman adalah tanda kesyukuran dan rasa gembira kerana semuanya sudah sempurna.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...7 Dosa Seorang Ister

Kita jangan keliru, apabila wanita disebut sebagai isteri, bukanlah untuk ...

Rahsia Tidur Di Cela

Dari sebuah bancian yang dilakukan ke atas 10 ribu pasangan ...

5 Jenis Pelukan Kena

Suami mana tak sayang isteri dan isteri mana tak sayangkan ...

18SX - Petua & Tips

Tips ini sangat sesuai digunakan pada malam pertama. Pada malam ...

3 Langkah Mengorat W

Perkara pertama yang wanita lihat pada dri anda adalah diri ...